Cumartesi, Temmuz 16, 2005

Aile Okulu dersleri: 3

Besmele ile söylediklerimiz


Bismillâh sözü, iki sözcükten oluşur.

Bu sözcüklerden biri “isim,” diğeri “Allah” sözcüğüdür.

Beraberce, başına bir de b harfi geldiğinde, bu sözcükler, Bismillâh şeklinde okunur ve “Allah’ın ismiyle” demek olur.

Yani, biz bir işe başlarken Besmele çektiğimiz zaman, “Bu işe Allah’ın adını anarak başlıyorum” demiş oluruz.

Allah’ın adını anmakla ise şu üç şeyi anlatmış oluruz:

Birincisi: Allah’ı tanıdığımızı, bildiğimizi ve Ona inandığımızı bildiririz. Böylece, bir Besmele çekmek suretiyle biz Allah’a imanımızı ilân etmiş ve Onunla dostluğumuzu dile getirmiş oluruz.

İkincisi: Herhangi bir işe başladığımızda, biliriz ki, onu ancak Allah’ın yardımıyla başarabiliriz. Bunun için, o işe başlarken, biz de Allah’ın adını anar ve Onun yardımını isteriz.

Üçüncüsü: Allah her an bizimledir. O bizi görür, bizi dinler, bizi gözetir ve korur. Onun adını andığımızda “Kulum Beni andı” der ve bizden hoşnut olur. Ondan yardım istediğimizde bizi işitir ve bize yol gösterir. Biz de Onun her an bizimle beraber olduğunu biliriz; bunu bildiğimizi de, her işimizin başında Besmele çekerek bildiririz.

Şimdi, gelin, bir gün içindeki belli başlı işlerimizde Besmele çekmenin ne anlama geldiğini beraberce görelim.

Alıştırma / etkinlik

1. Bugün Besmele çekerek yaptığınız işleri sayın. Eğer başlarken Besmele çekmeyi unuttuğunuz işler varsa, onları hatırlamaya çalışın. Bu gözlemlerinizi Besmele Günlüğüne geçirin.

2. İnsan, sevdiğinin adını dilinden düşürmez. Onu sürekli hatırlar. Besmele de bizim Allah’a olan sevgimizin bir göstergesi olmalıdır. Allah’ın bize olan sevgisi ile Besmele arasında nasıl bir ilişki olduğu konusunda yorum yapabilir misiniz? Bu konuyu ailece tartışabilirsiniz. Sonra bu tartışmalarınızın ve yorumlarınızın özetini Besmele Günlüğüne yazın.

Hiç yorum yok: